snodig opplægg

Sett nu her å drikk kaffe å snuse, tenke enda på det blogginnlegget om trålkonsesjonan, kor innmari fort det gikk før det va overalt, å i alle medier. Når en sånn blogg greie får så stor oppmerksomhet føles det skummelt. Æ e nu vandt med å vær litt sånn in the line of fire, men det her blei jo nå helt anna, å slett ikke hjemme i lille Vardø!

Vel vel.....Det har sæ nu sånn da at massevis av folk va enig i min frustrasjon, over det som skjer med leveringspliktan til kanskje spesielt Havfisk ASA, som nu har grabba te sæ godt her oppe. Nettopp at folk bryr sæ om d her, det e viktig!! Klart æ kan æ bainnes å skrive styggord, det blei jo en skøyen sak det der, men der e jo så klart et viktig budskap inni der også! Æ håpe at dem ser kor mange vi e som e enig i at det slettes ikke skal lempes på pliktan, å at dem tar til etterettning at stort sett alle langs kysten ikke e enig! Det e trossalt vi som bor her, det e vi som burde bli hørt!

Omstilling sir Sandberg, omstilles til ka?? Skal vi begynne med skogbruk, strutsefarm, cellulose, eller kanskje innlandsfiske etter Gjedde og Stør?? Ikke at vi verken har trær, Gjedde eller Stør her! Struts vil da være et naturlig valg, men ka skal man egentlig med en struts?  Kanskje dem skulle få omstilt sæ lenger sør, kanskje flytte kystflåten til Mjøsa? Begynne med klippfiskproduksjon på Dovrefjell? Eller kanskje kamelsafari i Lofoten?

 Æ må jo igjen spørre ka det e som plage dåkker som styre? E det ikke naturlig å leve av det man har i nærområdet? Det som gjør at man har bodd her i flere tusen år, ja faktisk så lenge at æ e sikker på Jesus va født å oppvokst her! Trur han hang tørrfesk på hjellan her til han va langt ut i tenåran faktisk! Ja det e et flott ord for rasering; avfolking og plyndring det der omstillingsordet!

 Det som e fantastisk bra i alt det sørgelige dåkker gjør mot kysten e jo at argumentan dåkkers for en stor del e på mildt sagt gyngende grunn. Nevne for eksempel, Pål Krüger, tidligere direktør hos da Norway Seafoods i Stamsund og på Melbu, nu Havfisk ASA, som fastslår at landanleggene er verdiløse om frislipp av plikt skulle gis til trålflåten. Han etterlyser å politikken med at plikten skal opprettholdes, å få på land fisk til landanleggene når d trenges, det rare e at ikke fiskerimyndighetene ser det her! Treng alle nye brilla? Eller e det rein dumskap å arroganse? Når samtidig mangeårig direktør Jan Steffensen, i trålrederiet Havfisk, tidligere Norway Seafoods, SLÅR FAST at trålernes forpliktelser til å levere til landanlegg ALDRI var et problem, selv om forpliktelsan var mye strengere enn i dag.

Så ka det e som skjer? Koffer e det så grusomt vanskelig å gjøre det som e samfunnsmessig rett? jo d skal æ fortelle i korte trekk. Dumskap hos dem som styre, smarthet, griskhet og kameraderi blant lobbyista og dem som vil ha konsesjonan. Tenk så, i dagens fiskeripolitikk e det nesten bare frysetrålera(fabrikkskip), der jobber 34-40 mann pr båt, fordelt på to skift (altså 17-20 mann pr frysetur), det blir for eksempel ca. 350 -400 menn i arbeid for et selskap av Havfisks kaliber, som i 2016 feska ca. 60.000 tonn fesk!! Syns det e ufattelig mye på 350-400 mann, ka dåkker trur de tonnan hadde betydd for industrien på land, eller om vi hadde fått en stor del av kvantumet overført til liten kystflåte? Det hadde betydd enormt! Æ velge å si at d hadde betydd tusenvis av arbeidsplassa, med de ringvirkningan det hadde gitt!! Koffer ikke høre på han Steffensen å han Krüger, nu når dem ikke e i systeman til storingan mer, har dem sikkert lyst å være ærlig med en hel kyst! Det e jo folk som VET, og som KAN ting om trålpolitikk tusen gang bedre enn Sandberg å sikkert alle som sitt i styr å stell i gigantbedriften Fiskeri Norge!! Æ blir kvalm, å vil spy en smule når æ tenke på hovmodets makt!!

 

 Se der ferdig for i kveld... HELT UTEN  Å BANNES!! Da blir det nok ikke mange likes å delinger på det her, men æ vil da åsså at Elisabeth Aspaker kan lese det uten å føle det støtende! Bukker ydmykt for overmakten, da der sikkert ikke e grammatisk riktig, men håper det tåles!

3 kommentarer

Magnar

24.03.2017 kl.14:06

Omstillinga til Sandberg er et pent ord for å sentralisere.

Bjarne Fritjof With

24.03.2017 kl.17:43

TILTREDES! Du har så jæ.la rett!

Ørjan Johansson

25.03.2017 kl.12:42

E helt enig i dine betraktninger og synspunkt. E sjøl en fersk kandidat i fiskerisammenheng. Men med måten dem styre og stelle idag så blir vel rekruttering tell kystfiskeflåten drastisk redusert igjen over tid. Samtidig vil det redusere antall mottak på land. Hvem skal da ta imot de få kiloene med fisk vi blir avspist med på våre "små" sjarker.

Skriv en ny kommentar

Vegard

Vegard

42, Vardø

Kategorier

Arkiv

hits