Vis jæveln ka kystopprør vil si!!!!!

Æ har vært i folkemøte på glasshuset nu. Egentlig bra oppmøte. Vi va alle enig om å gå til kamp for d vi har krav på. Trålkvotan tilbake der dem høre hjemme! Æ sku jo så klart si nån ord å oppigle di hylende horder , men som vanlig trives ikke æ i en stor masse, så æ glemte å si en masse mainnskit. Menæ fikk nu fortalt at dagens fiskeriminister har jobba med å lage bildekk, som servitør, samt papirproduksjonsarbeider på Skogn...... Ka faen slags kompetanse har han da i såtillfelle for å lede norsk fiskeripolitikk??? Sinnsykt spør du mæ!

Tenk at de folkevalgte man vælge inn for å fronte våre saker, blir omvendt i døra når dem kommer på tinget... Rart kor man kan forandres egentlig, når man kose sæ lamme fiffen! D e jo ei hællvettes skam om du spør mæ! Torsken og hysa d e snakk om, va i utgangspunktet tatt fra feskeran her i nord , å tenkt levert tilbake når kystflåten ikke hadde sesong, sånn at landindustrien hadde arbeid året rundt. D funket ok til å begynne med, men så blei tråleran modernisert , fikk bla fryseri og fabrikker om bord. I takt med at dem blei modernisert, sank råstofftilgangen for landsiden her nord. Som på 1500-tallet, fikk igjen dem vestfra en god ide om at bare vi kan klore til oss den fesken tråleran lot oss låne der nord, så blir d penger i kassa der vest. Galskapen e jo at lobbyistan demmes faktisk gjorde en så god jobb, at dem førte regjering etter regjering, minister etter minister, bak lyset. Da Røkke nu etter gode 20 år i norsk fiskeri, eie godt og vel 30 av de 49 trålkonsesjonan som sku komme filettanlæggan i nord til gode, har faktisk filettproduserende anlegg langs kysten hatt en tilbakegang på 70%. Ser ikke Sandberg galskapen? Ser han ikke at Lerøy har kjøpt seg inn i havfisk med ca 64%(fiskefåten til røkke) og i Norway Seafood(land annleggene til røkke)  med ca 74%, kun for at dem skal klage. Så får dem ikke opp lønnsomhet på landsiden, sånn at d legges til rette for at kong Røkke skal få tildelingene av kystens fesk, til privat bruk?? Rart kor folk lar seg lure. Løftan dæmmes e ikke værd en fettskit, dem lyg som satan, å d e klart, kæm hadde ikke løgge litt for fire milliarder?

Vardø har 2,8 kvotefaktora, d blir ca 6000 tonn torsk å hyse med litt bifangst. Kystfiskefåten her, landet ca 7000 tonn i 2016. Det utgjorde en verdi på ca 131 millioner kr. Ka dåkker trur om vi hadde fått de 6000 tonnan som trål e forplikta til å gi oss?? Ytterligere verdi på ca 112 millioner!!! Kan cellulosekongen med colabottn brillan fortelle mæ kass kompensasjon som kan rettferdigjøre et tap på 112 millioner, hvert år, for industien i Vardø?? I think not!                Hammerfest og Alf E Jacobsen har d enda verre! Der e 9 faktora stjælt, til en værdi av ca 314 millioner. Greitnok har dem gass og sånn fettsjit , men d rettferdiggjør ikke ran av ei anna næring!!

Dåkker, både AP og de BORGERLIGE partian, har latt d her skje åpenlyst. Nu e d for hællvette på tide å ta rev i seilan å bygge opp igjen industrien her nord som dåkker har vært med på å rasere!! D e jo valgår i år, så æ regne med d ikke står på løfta og lovnada som vanlig, men dåkker sentrale fulinga oppfordres kraftig til å høre på politikeran fra Finnmark, Troms og Nordland!! Men storkapitalen har vel et godt tak om baillhonka dåkkers å vil æ tru! Æ har møtt Gahr Støre, og en mer kunnskapsrik mann om nordområdan osv osv har æ aldri møtt! Å næi, æ e ikke AP mann, men d kan ikke stikkes under en stol at mannen e smart! Derfor forundre d mæ hællvettes kraftig at dem ikke gjør som i Sverige og i Finland, nemlig å satse i nord. De to landan har skog og reinsdyr, vi har fesk som e værdt milliarder!! Slutt å fore oppuinner ræva på havfisk/Lerøy, Nergård å de andre store aktøran. D her e snakk om å skape værdia og vækst der dem hentes!!!

Som en liten tilleggsopplysning, så har Røkkes havfisk sine 10 trålera, med en sammenlagt lengde på ca 2000 fot, kvoter til en værdi på ca 14.000 kr pr fot! Min båt, på 40 fot, har en kvote som er værdt litt over 1100 kr pr fot! Ska d være sånn? Skulle det vært likhet her, så skulle æ på lik linje med havfisk, hatt 560 tonn torsk. Så dåkker ser nu kor værdian e.... Men så e d nu åsså dyrt å bygge sæ villa i Oslofjorden med kunstig svaberg, og det må jo finansieres på et vis!!

Fesken tilbake til kysten!!! Takk å good night

6 kommentarer

Arvid Spjelkavik

31.03.2017 kl.03:47

Jeg er en avdanka Sunnmørsfisker,er helt enig med deg.Man trenger en erfaren fisker til den jobben.Her er det snakk om en inntrønder som verken kan bløgge eller fillitere en fisk.

Vegard

31.03.2017 kl.07:55

Arvid Spjelkavik: har du rett i, e jo som å sette en postfunksjonær, for å kede norske skog, skal selfølgelig være kg pr fot, å ikke kroner i blogginnlegget, gikk litt fort i gårkveld??

Martin

31.03.2017 kl.09:25

Helt enig Vegard. Det må til et helvete. Jeg har begynt å tenke en republikk i nord. Så fort folk kommer på tinget og får sin godtgjørelse så kan humla bare suse. De er til absolutt ingen hjelp.

En annen ting jeg tenker, er at kystfolk selv må bruke penger og investere i en trålflåte, som leverer til landanlegg med alle ringvirkninger det gir. Folk langs kysten må finne sammen og danne trålselskaper. Vi må få tak i råstoff. Vi må slutte å lite på andre. Vi må selv gjøre det. Start i det små omså. Hvert fiskevær, hver sin trål. Hadde jeg vunnet 900.000.000 i Eurojackpot så skulle jeg jaggu investert i en flåte.

Til sist. Hvor er riksdekkende media? Det er helt stille i riksdekkende media om norgeshistoriens største ransforsøk. Sandberg må om ikke anna konfronteres i riksdekkende media. Fiskeressursen eier vel egentlig ingen målbar verdi. Verdien er uendelig.

Martin Bergquist

31.03.2017 kl.14:08

Sitter å leser blogginnleggene dine og ser frustrasjonen og sinne som ligger til grunn for dine uttalelser, jeg er helt enig i det du ytrer og har selv sett den negative utviklingen som har foregått der oppe i Nord.

Jeg sier oppi nord fordi jeg holder til i Bergen og har bodd og studert her de siste 7 årene, opprinnelig er jeg fra Moskenes, en liten kommune ytterst i Lofoten.

Jeg begynte ombord i ei treskøyte på 45fot og lærte vel mye på både godt og ondt når det gjelder fiskeri og dets betydning for lokalsamfunnet. Idag er hjemplassen min blitt en så nærsagt zoologisk hage for turistnæringen der de siste originalene er blitt satt til spott og spe for nysgjerrige turister.

Ikke noe gærnt i turistnæringen som sådan, er jo en flott geskjeft å holde på med når hovednæringa som fiskeri er borte. Det er jo viktig å holde på med noe for lokalbefolkningen til olje eventyret tar overhånd, og de siste fiskerene blir plassert på hver sin plattform utpå Røsthavet og i vestfjorden.

Men tilbake til temaet:

Jo hvor var jeg, det jeg skulle si var jo litt om meg selv.

Jeg har jobbet på kystnot i ettertid og sett stukturering på strukturering spise opp lokale arbeidsplasser, og ikke nok med det så er mye av den flåten samt ringnotflåten tilhørende sør for polarsirkelen og enda ett godt stykke ned på kartet, mens flåten i seg selv tilbringer medteparten av fiske i nordområdene og det samme gjelder trålerne og.

"Det blir jo litt som å dundre på kjerringa/ gubben eller geita til naboen, alt ettersom" eller hva?

(Politisk korrekt, alle nevnt ingen glemt)

Jeg har lenge fundert over den politikken som har vært innen fiskeri og fiskerinæringens ledd fra fiskeren til sluttbrukeren, altså fra det første til siste ledd på veien, for å si det slik.

Ett problem jeg har sett er mangel på kommunikasjon og forståelse for hvor viktig denne næringen er for lokalsamfunnene langs kysten, men den er ergo like viktig for de sentrale områdene og, de områdene der utvikling og ikke minst den byråkratiske forståelsen og dets utvikling ligger, de er mennesker dem og.

Men å rane samt privatisere slike ressurser som fiskeri er absolutt ikke "okay" det er så absurd at det er helt utrolig at det har kommet så langt som det har gjort. Og vi, hva har vi gjort?

Absolutt ingenting!

jeg har ikke forstått før nå hva det er som har skjedd og ikke minst hvorfor det har skjedd. Det virker som det kunn er egeninteresse og narsissisme på høyeste plan der mennesker med hersketeknikker og psykopatiske "tics" har klart å manipulere til seg store verdier.

Men slaget er ikke tapt, neida! Det er vel nå det gjelder som aldri før, skal NordNorge og Finnmark vise seg fra en sterk side så er det vel tid for mobilisering!

Krev tilbake det som er det geografiske rettmessige eiendom av ressursene og start med en forvaltningsplan som er både fornybar og så sterk at den holder for generasjoner som kommer.

Jeg håper og har fortsatt tro på en bærekraftig næring i NordNorge, en næring som er med på å løfte frem det storslagne folket som nordnendingene er.

Nå høres jeg ut som en ekte nordlandspatriot, og det er jeg og! men det er vel kanskje det som er nødvendig for å komme ett stykke på veien.

Økt kunnskap blant folket og løft frem ideer som er til fordel for ett verdigrunnlag som alle kan ta del av.

Hvor og hvem som er kapabel til en slik utfordring finnes, den eller de som er interessert og har kompetanse eksisterer og det er bare så nærsagt å vekke dem.

Jeg har troen på ett prosjekt, ett prosjekt som baserer seg på kunnskap fra tidligere erfaringer og som har muligheten til å kunne danne ett så solid og sterkt fundament for fiskerinæringen at det gir liten tvil om hvor ressursene best kan forvaltes.

Håper dette er fremtiden, fremtid i Nord!

Mvh

Martin Bergquist

Fisker og akademiker

Anders H M Andersen

31.03.2017 kl.15:35

,Helt enig med deg. Det er på tide at det Nord Norske folket reiser seg og sier i fra at nok er nok. Har skrevet om dette før og jeg sier det igjen, del Nord Norge fra resten så kan dem sitte nede i Oslo å tvinne fingrer. Kapitalen kommer fra de nordligste lands deler men det har liksom ikke gått opp for disse folkan enda. La oss beholde kapitalen her Nord det tjener vi på. Er ikke Fisker selv men jeg er stolt av dere fiskere, tøffe menn og kvinner, stå på videre folkens..........

Martin

31.03.2017 kl.21:29

Jeg leser Bergquist sitt innlegg. Da slår det meg at det første som må skje, er at fiskere må omstrukturere næringa. Det første som må skje er at rikspolitikere og byråkrater må erkjenne sin inkompetanse og la nordnorske fiskere omstrukturere. Det er her oppe skoen ikke bare trykker, men foten er knust.

Jeg ser for meg en ed: a la Jeg, rikspolitiker/byråkrat/jurist NN, erkjenner å ikke inneha kompetanse på fiskeri, og vil la kompetente folk forsøke.

Skriv en ny kommentar

Vegard

Vegard

42, Vardø

Kategorier

Arkiv

hits