Starten på no jævli godt?

Tja , da va vi godt i gang me uka igjen. Va godt å vær på hytta uten data å mobildekning i helga! Kan jo mildt sagt si at det har vært litt småpusk å styre med etter skårungen begynte å sendes.  Å sinnsykt tøft at bloggen blei sånn passe populær, å at han Calle i Mandagsklubben punka opp teksten min fra mitt første blogginnlegg!.

Starten på Kystopprøret 2017  e nu godt i gang, og vi har mange flinke ildsjæler her i lille Vardø. Faktisk finnes dem i alle næringer å folkeklasser, faktisk en å ainna politiker som e god åsså. D hadde æ næsten ikke trudd! Synd vi egentlig e avhængig av politikera da d her sku være en upolitisk greie. Ja d sku være et folkekrav fra et samlet Nord-Norge faktisk! D som slår mæ e at i alle tidligere opprør å sånne ting, så har d liksom bare vært feskeran og nån industriarbeidera som har talt kystens sak. Men e d virkelig bare kystens sak? E det ikke like mye snakk om at værdian som skapes langs kysten i nord kommer alle til gode? For ikke å snakke om at vi faktisk viser de såkalte vise å lærde i sør at vi faktis kan stå sammen? Akkurat d trur æ e viktig at vi greie, å mitt håp e at vi kan spre opprøret videre til alle kommuner i nord. Ja liksom en sånn greie som da alle sloss om å få VG lista til akkurat sin kommune. (egentlig litt rart at d engasjerer mer folk enn samfunnsnyttige saker). Koffer ikke lage filmsnutta å andre ting som gjerne e litt artig og på kanten, men som vise at vi mene alvor her oppe! Ka hadde trålfisken hatt å si for småsamfunnan, ja for eksempel for Finnmark som fylke. Vi kan jo leke oss litt med tanken på akkurat det. Som før nevnt, hadde d for et lokalsamfunn betydd arbeidsplassa, ja faktisk hundrevis av dem for Vardøs del. Arbeidsplassa tiltrekker seg folk som vil jobbe, folk som jobbe tjener penger, folk med penger må bo en plass, å kjøpe ting, da e d snakk om flere arbeidsplassa siden bla hus måtte bygges. Familian i husan har gjerne unga, ungan må gå på skole å barnehage, der trenges arbeidsfolk. Skattinntektan til kommunen vil øke, velferdstilbud hadde måttes oppjusteres, barne idretten hadde blomstret igjen, osv osv. Folk hadde igjen fått tru på at ting i kommunen va bra! Men sånn skal vi vel ikke få lov å få det! Vi skal vel heller være evig takknæmmli for at d dryp en å ainna dråppe på oss når vi har d som verst, når pakket på stortinget syns synd i oss av og til! Når vi mase litt for mye eller det nærme sæ valgdag.

Fylkesmessig sett, så hadde d jo bla betydd at  havner måtte bygges ut, veia blitt bedre, flyplassa for transport, å samferdsel generelt hadde måtte bli bedre, fylket hadde fått mer penger å rutte med , å vi hadde tiltrukket oss folk i arbeidsledighet i kommua som sleit osv osv. Kort og godt finnes det ikke et eneste jævla argument for IKKE å gi oss d som e rettmessig folket her nord sin levemåte å ressurs tilbake! Om ikke kystflåten får 100% tilbake av d som dem stjal, så skal hværtfall møkkatråleran demmes levere fesken der den høre hjemme, å d skulle da fan bare mangle at dem ikke blir snakka tell nu!

Egentlig sku vi feskera her nord bare gitt totalt hælvette i kvoter å ainna fettskit, men kommunan sku bare ha feska de tonnan dem har krav på. Da sku dåkker sedd på hællvette! Vi små, vi hadde blitt bura inne i store donga med mer, for vi e lætt å hakke på om vi gjør nå galt , mens de store sleske svinan kommer unna med alt!! Dem har nemlig fått hull på den store pengesekken, å da e dem umulig å gjøre sæ til uvænn med. Havfisk som for eksempel hadde en masse sluttseddla som registrerte at fesken demmes va levert til Mehamn, å da i ei tid ALLE va permittert der!! Trur nån med vette i behold at d va en datafeil, som da Havfisk opplyste om?? NEI E SVARET! D va ene å alene ei straffbar handling, og forsøk på svindel! Å d  fikk overhode INGEN KONSEKVENSA for pampjævlan!! å her blir man fan nesten skutt om man fløtte båten etter levering om du ikke har skrevet under sluttsæddeln!! Æ konkludere nok en gang med at vi e styrt av klovna, å vi e fremdeles slava for de store... De store har bare funnet ut kor mye dritt vi gidd å godta før vi føle oss voldtatt i stussen med ei slægga!! Men nu e d satan mæ nok for min del... For Vardø sin del... Å æ håpe for Nord-Norge sin del!!!

Kjøss mæ medt i ræva på nytt, ARME HÆSTKUKA!!

Et lite PS til slutt...Kass stilling har Frank (NED)over Bakke jensen fra Båtsfjord, og Laila Davidsen fra Alta til jævelskapet drittpartian demmes føkke i hop?? Det eneste vi vet sikkert, e at Jan-Henrik Fredriksen e totalt enig .... Har han glemt kossn d e når store ting går til hællvette? Kirkenesværingen burde jo hatt AS Sydvaranger å sammeligne med!! Nei man sku jaga han jupest nedi den nærmaste gruva å alrdi sloppe han ut igjen! Uttalelsan hannes til avisa Finnmarken, vitner om idioti å null forståelse for nåkka som skjer her oppe. Æ tenker å at d har vært peise stilt fra Båtsfjord sin ordfører Geir Knutsen. da han sikkert e like fornøyd som han gruvearbeider Fredriksen... Dem e fornøyd for at d lille som landes av trålfesk i Finnmark leveres til Båtsfjord. Men ikke bare har dem LITT trålfesk!  Stort sett alle landannlegg tilhørende Havfisk/Lerøy her i østfinnmark, e satellitt stasjoner for Båtsfjord,som innebære at dem først og fremst må stå for råstofftilførsel til Båtsfjord. D på bekostning av egen utvikling å økonomi...

FY FAN FOR EN VANNSTYRT FISKERI/DISTRIKTSPOLITIKK  som har vært ført MOT oss i nord...... NU E D FAEN MÆ STOPP!!!!

 

Ha en hællvettes god dag videre.... D har ikke æ, for æ e fette forbainna!!!!!

 

3 kommentarer

Ramsalt

06.04.2017 kl.10:34

Hei der!

Du skriver mye bra, og jeg elsker måten du starter rolig og behersket på før du dundrer videre i kjent og aggressiv stil! Kanon!

Nå skal jeg ikke si at jeg vet så mye om fiskeripolitikk, men du har da saktens klart å få meg interessert i temaet. Det snakkes om tidenes tyveri, og jeg har forsøkt å lest meg litt opp på dette. Saken er sikkert komplisert og det er nok mange ting som spiller inn her, men et spørsmål ang. dette med trålere og kvoter:

Var det slik at filetanleggene eide egne trålere? Jeg har også lest at denne trålflåten var noe nedslitt før wonderboyene fra Molde kom nordover. Videre fant jeg ut at de faktisk leverte varene i starten og at de var bundet på hender og føtter som følge av leveringsplikten - og denne plikten skulle altså sørge for at all fisken som ble fanget på filetanleggets kvote skulle leveres dit - og ingen andre steder? Altså til lokal foredling?

Er det ikke også slikt at disse gigantenes har fått gjennom stadig flere små endringer slik at denne leveringsplikten er omgjort til tilbudsplikt? Hvilket igjen vil si at den Aker-eide tråleren må tilby fisken til den aktuelle kvoteeiers filetanlegg - hvilket også eies av Aker - og at filetanleggets Aker-direktør sier nei til Aker-trålerens direktør, slik at fisken kan foredles på båten og peises ut på markedet?

Evt. at fisken sendes til utlandet for bearbeiding der?

Hvis dette er tilfellet er det jo et tyveri av ressursene og radering av lokalsamfunnene uten like.

Vegard

03.05.2017 kl.14:59

Ramsalt: d e akkurat sånn, vi sysselsøtte rundt 20.000 årsværk i eu-land, basert på norsk sjømat, e d ikke på tide å få hjem nån arbeidsplassa??

Per-Roger Vikten

06.04.2017 kl.13:47

Som et svar tell han "Ramsalt"; Dæ stæmm ganske godt dæ du påpeika i din kommentar.

Filètanlæggan på fleire plassa langs kyst'n i nord fækk teldelt trålkonsesjona mæ leveringsplekt, unntatt fra Deltagerloven, som sei at bære registrerte feskera kuinn få lov tell å ei båta og fesk. Og oppigjænna åran, eller førr å sei dæ sånn, ætter at "wonderboyen" ifra Møre kom tell Norge, ætter å ha blidd jaga ifra "Junait'n", har førrplektelsan blidd uthula av rikspolitikera som ikkje har førstått bæra av ka som har skjedd !

Og de sett fræmdeles i sin eia lille værd'n og jhar hiva seg mæ på protæstbølgen ifra kyst'n, mange år ætter at den starta. Mæn i år è dæ valg, og då è dæ om å gjær å gje folk flest et inntrøkk av at dæ her kan de ikkje aksepter, samtidig som folk flest langs kyst'n faktisk har et minne som går meir enn fjort'n daga bak i tid, dæ rægna eg mæ at de vil oppdag i septæmber når folk går tell valgurnan, eg håpa i alle fall dæ, og såpass telltru har eg tell mine medmenneska langs kyst'n. Dæ rikspolitikeran nu hold på mæ minna meg faktisk om de tiggarbrevan og ainna mainnskjit som kjæm ifra Afrika og ainner suspækte land dær vi blir lova pænga i hauga og donga...........................bære de får kontonomret vårres, bære at her vil de ha tellit'n vårres .

Så dæ è heilt rektig at dæ som har foregådd è et tjyveri av ressursan og rasering av lokalsamfunn langs heile kyst'n. Førrøvrig va også de her trålkonsesjonan grunnlag førr at dæ blei enighet om Trålstigen (førdelinga av ressursa mella kyst- og havfeskeflåte.

Eg è blidd såpass gammel at eg huska koss'n dæ va på de plassan som hadd trålera mæ leveringsplektige konsesjona, og dæ va då liv og røre, og optimisme i de værran, ætter at "wonderboyen" rotta seg ilag mæ rikspolitikera ifra både ap, H, Frp, SV og Sp è dæ lekså svartedauen har fått innpass. har dæ ikkje vårt førr nån steinbita av innbyggera (kystfeskera) og ainner ildsjæla så ha de her plassan vorr folketom i dag, og at dæ bor folk langs kyst'n è ikkje på grunn av dagens broilera på stortenget, mæn på tross av de, de har nu egentlig prøvd alt førr å få oss tell å fløtt inn på Grünerløkka.

Eg trur, og håpa, at vi langs kyst'n kan vis de at nu è dæ nok, nu kan de pinadø kom seg ut i en ordentlig jobb, og at folk skifta de ut tell høst'n mæ menneska som veit ka dæ vil sei å bo i distriktan og langs kyst'n og skap nåkka som har værdi førr heile samfunnet !

Skriv en ny kommentar

Vegard

Vegard

42, Vardø

Kategorier

Arkiv

hits